CE Belgelendirme



CE işareti nedir?

Dünya genelinde üretilen ürünler, farklı ülkelerdeki pazarlara girebilmek için belirli onaylara ihtiyaç duyar. CE İşareti, Avrupa Birliği ve Türkiye'deki ürünlerin, asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma gereksinimlerini karşılayarak Avrupa Direktifleri ‘ne uygun olduğunu gösteren bir işaretlemedir.

NexusTest, bu süreçte, ürünlerin gerekli direktiflere ve regülasyonlara uygunluğunu, anlaşmalı laboratuvarlarda test ederek, sertifikalandırma işlemiyle destekler ve ürünlerin pazara girişinde gereken CE işaretini alabilmeleri için firmalarına rehberlik eder.

CE işareti, ülkeler arası ticareti kolaylaştırmak amacıyla Avrupa Birliği tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Önceden her ülke, kendi yönetmeliklerine göre ürün güvenliği kriterlerini belirlerken, bu durum ticaretin önünde büyük engeller oluşturuyordu. Bunun önüne geçebilmek için, ortak test koşulları ve gerekliliklerin belirlenmesi zaruri hale gelmiştir. Böylece, tüm ülkelerin aynı standartlara uymasıyla, farklılıklar ortadan kalkmış ve ticaret daha kolay hale gelmiştir.

CE İşareti, Avrupa pazarında bir ürünün “pasaportu” olarak da nitelendirilebilir. Avrupa Birliği'nin "Yeni Yaklaşım Yönetmelikleri" olarak bilinen düzenlemeleri, ürünlerin sağlık, güvenlik ve çevreyle ilgili temel gereklilikleri karşılamasını zorunlu kılar. Avrupa pazarında bir ürünün satılabilmesi için bu gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekir.

Yönetmelikler, üreticilerin bu temel gerekliliklere nasıl uyum sağlayacağını açıkça belirtirken, standartlar ise üreticilere bu gereksinimleri nasıl karşılayacaklarına dair detaylı teknik bilgiler sunar. AB Konseyi tarafından görevlendirilen yetkili kuruluşlar, yönetmeliklere nasıl uyulacağına dair yardımcı belgeler yayınlar. Bu belgeler, "Standart" olarak adlandırılır.

Uyumlaştırılmış standartlar, IEC, CENELEC veya ETSI gibi onaylı Avrupa Standartları Kuruluşları tarafından yayımlanır ve ardından üye ülkelerin standart kuruluşları (Türkiye'de TSE) tarafından ulusal standartlara dönüştürülür.


CE işaretleme süreci nasıl ilerler?
CE işaretleme kuralları nelerdir?

CE işareti yandaki formatta olmalıdır. CE işareti genişletiliyor veya daraltılıyorsa oranlar korunmalıdır.

  1. İlgili teknik düzenlemede aksi belirtilmediği sürece en az 5 mm boyunda olmalıdır, küçültülmesi veya büyütülmesi söz konusu olduğunda Yönetmelik ekindeki şekilde belirlenmiş olan oranlara bağlı kalınmalıdır

  2. Ürüne veya veri levhasına iliştirilir, ürünün yapısının buna uygun olmaması halinde etiketine, ambalajına veya ürün beraberinde verilen bir doküman varsa buna iliştirilir

  3. Görünür, okunabilir ve silinmeyecek şekilde iliştirilmelidir

  4. CE İşaretinin anlamı ve şekli hakkında tüketicileri yanıltacak şekilde başka işaretler iliştirilemez

  5. Ulusal veya uluslararası bir standarda uygunluğu gösteren işaretler CE İşaretini okunabilirliğine ve görünebilirliğine zarar vermemek kaydıyla ürüne, ambalajına veya ekli dokümanına iliştirilebilir

  6. CE İşareti üretici tarafından iliştirilir.

DİKKAT !!! CE işaretinin usulsüz olarak iliştirilmiş olduğunun veya hiç iliştirilmediğinin tespit edilmesi halinde imalatçı veya yetkili temsilcisi, Bakanlıkça belirlenen şartlar çerçevesinde ihlâle son vermek zorundadır. İhlâlin devamı halinde Bakanlık, 4703 sayılı kanuna göre ürünün piyasaya arzını kısıtlayıcı veya yasaklayıcı gerekli bütün tedbirleri alarak, ürünün piyasadan çekilmesini sağlar.